Mijn gehaktballen

Niet mijn kinderen, maar ik ben de grote boosdoener van het gebrek aan gehaktballen. Het heeft me nooit kunnen bekoren zo’n bal gehakt. Tijdens de zwangerschap kreeg ik er toch ineens trek in en ging ik op zoek. Honderden recepten heb ik doorzocht, uiteindelijk met alle idee├źn samen is dit recept ontstaan. Het vraagt een redelijke voorbereidingstijd maar het resultaat mag er zijn. We hebben hem gevonden “onze gezinsgehaktbal”.

Ingredi├źnten
500 g gehakt
200 g chorizoworst, extra forte
4 tenen look
peper
eventueel andere kruiding: chilivlokken, provencaalse mix, paprikapoeder; geheel naar eigen smaak (wij dus allemaal)
50 g parmezaanse kaas
paneermeel

Bereiding
Snij de chorizo in kleine stukjes, Snij de tenen look fijn.
Meng alles samen in een kom en voeg peper en andere kruiding toe. Voeg paneermeel toe zodat het gehakt iets droger en minder kleeft aan de handen, maar let op dat het niet te droog wordt.
Rol balletjes van het mengsel en bak ze aan alle kanten aan in een kleefpan. Indien ze vanbinnen nog niet gaar zijn, zet het vuur dan lager en doe een deksel op de pan en laat verder garen.

Wat maakt deze gehakballen zo heerlijk? De smaak van gehakt die, naar mijn mening, verloren gaat bij gebruik van ei en teveel paneermeel. De pittige toets van de pikante chorizo. De eindeloze variatie in kruiding, elke keer een andere toets. En natuurlijk de liefde die je hierin hebt gestoken.

Hoe kan je deze gebruiken?
Doe ze in de soep, heerlijk bij de boterham. Of wat dacht je van passata mee in de pan op het einde en pasta erbij?
Je kan ze probleemloos invriezen. Leg ze om te ontdooien ‘s ochtends in de koelkast. ‘s Avonds, indien je ze warm wil eten, kan je ze dan opwarmen in passata/in de pan of microgolfoven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.